Vuoden Kultaseppä nimitettiin tammikuussa 2023 Kelloseppäkoululla Espoossa. Hän on pitkään alalla toiminut ja monelle alan toimijalle tuttu, kultaseppämestari Pia-Mari Jull.
Kultasepän alalle lähteminen tuli aikoinaan ammatinvalintaohjaajan ehdotuksesta”, tuore Vuoden Kultaseppä kertoo. ”Hän ehdotti, että kädentaitoammatti voisi sopia minulle”. Miten oikeassa hän olikaan!
Ehdotetuista käsityöammateista Pia-Maria kiinnosti eniten kultasepän ammatti ja hän alkoi kiertää pääkaupunkiseudun kultasepänverstaita kyselemässä oppisopimuspaikkaa. Lopulta Lapponia Jewelry Oy oli ainoa paikka, joka suostui ottamaan Pia-Marin töihin.
”Pääsin ensin töihin lakkaajaksi vuonna 1989 ja sitten harkittiin, olenko valmis oppipojaksi. Muutaman vuoden päästä minut hyväksyttiin oppilaaksi lukuisten pyyntöjeni jälkeen. Pääsin suorittamaan kultasepänalan kisällitutkinnon vuonna 1994, oltuani oppisopimuskoulutuksessa Lapponia Jewelry Oy:llä vuosina 1991-1994. Tämän jälkeen jatkoin töitä yrityksessä riviseppänä.
” Näihin aikoihin Kultasepänkoulutus oli muuttumassa opistoasteisesta ammattikorkeakouluksi ja Pia-Marille ehdotettiin, että hän voisi jatkaa opintoja AMK-muotoilijaksi ns. summakoulutuksella, missä osallistuminen tapahtui lähinnä viikonloppuisin työn ohella. ”Roikuin pilottiryhmässä tehden samanaikaisesti töitä ja opiskelua, aina vuoteen 1998 saakka. Kaikesta huolimatta paperit jäivät kuitenkin saamatta. Aika LAMK:issa antoi minulle kuitenkin mahdollisuuden opiskella muotoilua neljä kuukautta Fachhochschule für Gestaltung, Schwäbisch Gmündissä. Samoihin aikoihin Lapponialla alkoi muutoksen tuulet, ja siirryin Tarkastuslaitos Inspecta Oy:lle töihin leimausyksikön vastaavaksi.”
Moni on saanut ensikosketuksen jalometallialaan juuri Pia-Marin opetustyön kautta.
Vuonna 1998 aukesi mahdollisuus hakea mestarikoulutukseen Lahteen. Pia-Mari ei voinut tehdä kultasepän mestarintyötä tarkastuslaitoksella, joten hän vuokrasi pöytäpaikan kultaseppäyhteisö Union Designista. Hän suoritti mestaritutkinnon vuonna 1999. Juhlat pidettiin vuonna 2000 näyttelyn muodossa, kun Lahden Sibeliustalo avattiin. Mestarityön Pia-Mari suoritti tutkien keskiaikaisia häämenoja ja siihen liittyvien korujen käyttöä. Lopputyö oli morsiamen kultainen kääty.
MESTARISTA OPETTAJAKSI
Elokuussa 2000 Pia-Mari aloitti Kelloseppäkoulun jalometallialan tuntiopettajana kellosepille ja mikromekaanikoille. Työn lomassa hän suoritti vielä kansainvälisen kaupan logistiikkatutkinnon Markkinointi- instituutissa ja ammattiopettajan pätevyyden Heliassa.
”Silloin minulle tarjottiin Kelloseppäkoulusta vakinaista tuntiopettajan paikkaa, jonka luonnollisesti otin vastaan. Lisänä tuntiopettajuudesta tuli myös jalometallitietouden opetus erikoismyyjille sekä ja kellosepille ja mikromekaanikoille ”vapaaehtoisia jalometalli-iltakursseja iltaisin, joka lisäsi opetuksen määrää merkittävästi.”
Kesälomat olivat koulussa pitkiä. Pia-Mari ahkeroi ja teki lomien aikana kesätuurauksia koruliikkeissä (Gala-koru, Roostime) sekä opettajan sijaistamista ja erillisiä kursseja Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksessa vuosina 2003–2012.
Kun Kelloseppäkoulu muutti Tapiolasta Leppävaaraan, Pia-Mari sai suunnitella oman jalometalliluokan. Hän kunnosti vanhat Lapponialta ostetut kultasepänpöydät oppilaskäyttöön, haali työkaluja ja laitteita verstaansa lopettaneilta sepiltä, rakensi työkaluille telineitä sekä toi oman työpöytänsä ja työkalunsa koulun käyttöön. Jalometalliluokan käyttöä haluttiin hyödyntää enemmän ja pian aloitettiin yhteistyö Espoon työväenopiston kanssa. Pia-Mari on pitänyt kymmeniä erilaisia kursseja: korukursseja, luentoja ja verkkokursseja.
”Noin 130 yhteensä ja kurssit jatkuvat yhä.”
LEIMAHISTORIAA JA KORUSUUNNITTELUA
Vuonna 2009 Pia-Mari liittyi Helsingin mestarikiltaan ja aloitti isoimman projektinsa ikinä: vanhojen suomalaisten nimileimojen siirtämisen verkkoon ja perustaen työryhmän kanssa leimat.fi -sivuston.
”Tarkastuslaitoksella pääsi jo hyvin koruhistoriaan ja leimojen maailmaan käsiksi. Vuonna 2010 saatiin iso työ päätökseen ja leimat.fi -sivusto avattiin. Tänä päivänä se toimii kolmella kielellä ja kävijämäärä on yli 100 000 kävijää vuodessa.”
Sivuston idea syntyi Pia-Marin ollessa TUKESin ylläpitämän jalometallifoorumin jäsenenä Kelloseppäkoulun edustajana vuosina 2007–2019. Siellä haettiin vapaaehtoisia keräämään ja tallentamaan nimileimahistoriaa.
”Työ nimileimojen historian parissa on vienyt minut mielenkiintoisiin paikkoihin, kuten Fiskarsin antiikkimarkkinoille, leimojen tunnistamistilaisuuksiin Museo Kruunussa, Kelloseppäkoululla jne. Se on myös johtanut ’Merkillistä Hopeaa’ -näyttelyn järjestämiseen, yhteistyöhön eri kirjakustantajien kanssa niin kotimaassa kuin ulkomailla, sekä tuonut eteen uskomattomia tarinoita ihmisien tuomien tavaroiden kautta ja verkkosivujen kyselyitä ympäri maailmaa.
OMAA TUOTANTOA
Vuonna 2012 Pia-Mari perusti yrityksen Versatile Idea Oy miehensä kanssa.
”Vaikka olin valmistanut paljon koruja ja tehnyt korjaustöitä, halusin aloittaa oman malliston suunnittelun. Hopeakorumallistoni alkoi hahmottua enemmän eläin- ja kasviaiheisiksi. Helmet olivat olleet jo pitkään mukana koruissani ja myös emalointi innosti. Helmi- ja hopeakorujani myyn verkkokaupan kautta ja käyn kädentaitotapahtumissa, pop-up tapahtumissa ja joulumarkkinoilla.”
Muutama vuosi sitten Pia-Marin opetustyön määrä Kelloseppäkoulussa väheni huomattavasti ja oli aika etsiä oma tila verstaalle ja myymälälle.
”Muutin vuokratilaan kultaseppä Holmströmille. Uusi paikka toi mukanaan mukavasti uusia asiakkaita ja tilaustöitä. Vuonna 2021 osallistuin ensimmäistä kertaa Vuoden kaunein sormus kisaan, ja voitto tuli sormuksellani ’Forget Me Not’. Seuraavana vuonna olin kisan finaalissa sormuksella ’Move On’.
Pia-Mari on myös muotoiluosuuskunta U26:n jäsen. Omien tilaus- ja korjaustöiden lisäksi hän työskentelee muutaman kerran kuukaudessa U26 shopissa. Pia-Mari opettaa edelleen Kelloseppäkoulussa ja työväenopistossa, pitää yllä leimat.fi -sivustoa ja on aktiivisesti mukana alan tapahtumissa.
Moni on saanut ensikosketuksen jalometallialaan juuri Pia-Marin opetustyön kautta. Hän on aina ollut aktiivinen ja aikaansaava henkilö, joka on toiminut alamme taustajoukoissa tehden väsymättä alalla, etenkin koulutuksen ja alan historian tallentamisen muodossa.
Onnittelut Pia-Marille ansaitun Vuoden Kultaseppä 2023 nimityksen johdosta!
Teksti: Henrik Kihlman Kuvat: Markus Nikander ja Juha Eskola
Osana juhlavuoden ohjelmaa hän järjestää koruntekijän käsialaansa monipuolisesti ilmentävän näyttelyn OMA lokakuussa Suomen kello- ja korumuseo Kruunussa.
Näyttely esittelee Jullin omaa korutuotantoa vuosien 1994–2023 ajalta. OMA on retrospektiivinen katsaus korutaiteilijan tuotantoon eri vuosikymmeniltä. Samalla se on Jull:in henkilökohtainen aikamatka korujen lumoavassa maailmassa.
Näyttely on avoinna yleisölle 11.10.-3.12.2023 Suomen kello- ja korumuseo Kruunussa. Museo Kruunu sijaitsee WeeGeen vieressä osoitteessa Ahertajantie 3, Tapiola Espoo.
Aukioloajat Ma suljettu Ti klo 12-17 Ke-pe klo 11-19 La-su klo 10-17