Kukapa ei, näitä epävarmoina aikoina, haluaisi hieman raottaa verhoa tulevaisuuteen, kurkistaa mitä tuleman pitää. Tulevaisuutta ei kuitenkaan kukaan tiedä varmasti, eikä sitä kannata ankkuroida vain yhteen mahdollisuuteen, kuten tulevaisuuden ennustamisessa helposti käy. On kuitenkin tekniikoita ja menetelmiä ennakoida tulevaa ja analysoida trendejä. Susanna Björklund työskentelee päivittäin tulevaisuuksien tutkimisen parissa trendianalyytikkona.
Mitä kuuluu trendianalyytikon normaaliin työpäivään? ”No se riippuu siitä, missä monista rooleistani milloinkin työskentelen. Välillä teen trendianalyyseja, luennoin, kiertelen messuja ja välillä taas opetan tulevia muotoilijoita. Aina kuitenkin luen ja keskustelen ihmisten kanssa paljon, tätä työtä tehdään 24/7.” Sanoo Björklund, joka mielellään käyttää trendianalyytikon nimikettä ja sanoo etsivänsä työkseen muutosta. Björklund on lehtori LAB-ammattikorkeakoulussa ja sen lisäksi tulevaisuusajattelija, strategi, sekä toimittaja. Hän luennoi muun muassa megatrendeistä ja kulutuskäyttäytymisestä sekä toimii puhujana ympäri maailmaa. Habitare-messujen virallisen Signals-trendinäyttelyn kuratointi on myös Björklundin työlistalla vuosittain.
Mitä trendianalyytikko voisi kertoa tällä hetkellä näkyvistä trendeistä koruissa ja kelloissa? Björklund sanoo koruissa olevan nähtävillä trendejä, jotka liittyvät yleisestikin puettavaan muotoiluun, kuten älyominaisuudet tai sukupuolirajojen hämärtyminen. Björklundin luentoesityksissä on muun muassa kuva kasvoille strategisiin kohtiin asettuvasta korusta, jonka tarkoitus on estää kasvojentunnistus (ewanowak.com). Myös erilaisista yhteistöistä eri suunnittelijoiden välillä tai poikkitaiteellisista projekteista on havaintoja tämän hetken tekijöiltä, ne saattavat olla kasvussa. Ehkä myös ornamentiikka ja koristeellisuus. ”On myös mahdollista, että korut kasvattavat rooliaan, kun asuintilat pienenevät, eikä ihmisillä ole enää niin paljoa tavaraa tai tilaa sen säilyttämiseen. Mutta tästä ei ole dataa, tämä on subjektiivinen ajatukseni.” Kellojen kohdalla käsityö, uniikkius ja laatu tuntuvat hyvälle, osa ihmisistä tunnistaa kyllä laadun ja muotokielen, vaikka ne eivät hyppää silmille. Kestävä kehitys pitäisi myös olla jokaisen korun ja kellon ytimessä, se ei ole enää trendi vaan oleellinen osa muotoilu- ja valmistusprosessia.
Nyt kun elämme epävarmoja aikoja, tekisi itsekin mieli kurkistaa tulevaan ja kenties varautua erilaisiin tuleviin muutoksiin. Mitä vinkkejä Björklund antaisi meille jokaiselle, jotka tulevaisuuteen haluaisimme kurkistaa? ”Ensinnäkin haluan mainita, ettei kukaan, en edes minä, tiedä minkälainen tulevaisuus tulee olemaan ja mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan. Jokainen voi päivittäisessä toiminnassaan alkaa niin sanotusti pitää silmiään auki ja kerätä ympäristöstä pieniä vihjeitä siitä, mikä on muutostilassa, mistä asioista puhutaan nyt eri tavalla tai minkälaiset asiat alkavat pikkuhiljaa näkyä.” Björklund mainitsee, että elämme kaikki omissa kuplissamme, eli näemme kyllä herkästi meitä kiinnostavia asioita tai niitä asioita joita juuri nyt tarvitsemme.
Tulevaisuus ei kuitenkaan ole jossain tuolla kaukana, eikä sitä tarvitse jäädä odottamaan. ”Me jokainen luomme jatkuvasti tulevaisuutta, nykyisyyden ja siinä tapahtuvien valintojen kautta. On paljon asioita, joihin emme voi vaikuttaa, mutta myös niitä joihin voimme. Toivottavasti menemme kohti positiivista tulevaisuutta ja rakennamme siitä niin hyvän kuin kykenemme.” Lopettaa Susanna Björklund.
Teksti: Kaisu Tullinen Kuvat: Susanna Björklund