Maakuntakierroksessa esitellään pitkään toiminnassa olleita kello- ja kultaliikkeitä ympäri Suomen. Tällä kertaa esittelyssä Kello- ja Korukamari Pohjois-Suomesta.
Kello- ja Korukamarina nykyään tunnettu liike perustettiin alun perin Sodankylään Kelloliike Räsäsen nimellä 1940-luvun lopulla. Kelloseppä Jaakko Räsänen piti liikettä 30 vuotta. Vuonna 1976 jatkajaksi tuli Lea Kropsu-Liikala. Hän jatkoi Sodankylän Kello- ja Koru -nimellä ja toimi yrittäjänä 30 vuotta. Sen jälkeen yrittäjiksi tulivat Marja-Leena ja Eero Magga: Magga Oy:n Kello- ja Korukamari aloitti vuonna 2006. Tänä vuonna 15 tai laskentatavasta riippuen jo 75-vuotispäiväänsä viettävä Kello- ja Korukamari toimii nykyään Sodankylässä ja Kittilässä. Kittilän liike avattiin vuonna 2008. Kolmannen liikkeen he avasivat Ivaloon vuonna 2014, mutta se on nyt suljettu.
Marja-Leena ja Eero Magga kävivät yhdessä Kelloseppäkoulun erikoismyyjäkurssin vuonna 2005.
”Olimme olleet työharjoittelussa hankki- massamme kelloliikkeessä, joten ostaessamme sen toiminta oli tuttua. Yrittäminen on aina haasteellista, mutta koimme etunamme olevan sen, että kaikki asiakkaat tunsivat meidät myös esiintyvinä taiteilijoina: Marja-Leena on lausuntataiteilija ja Eero on ’Laulava poromies’.”
Paikallisten lisäksi asiakkaina ovat matkailijat. Työntekijämäärä on vuosien aikana vaihdellut. Nyt työntekijöitä on yrittäjien lisäksi yksi, Kittilän toimipaikan liikkeenhoitaja Marja-Leenan tytär Katri Blomqvist.
Tuotevalikoima on perinteinen lisättynä saamelaisilla perinnekoruilla ja omalla mallistolla. Marja-Leena kertoo, että Eero on harvoja saamelaisia perinneko- rujen tekijöitä Suomessa. ”Saamelaiskoruja sekä korujen korjaus- ta tehdään lisääntyvässä määrin. Meillä on myös laserkaiverruskone, jolloin ne palvelut ovat tarjolla pohjoisimmassa Suomessa.”
Viime aikoina suosittuja ovat suuret koivuvanerista valmistetut, Marja-Leenan ja Katrin käsin maalaamat korvakorut, jotka ovat laserkoneen avulla toteutettuja.
Yrittäjyys on Maggan pariskunnalle elämäntapa.
”Haasteellisinta on löytää kalenterista itselle vapaa-aikaa kalastamiseen ja metsästämiseen. Korona-aikana perustimme verkkokaupan. Koemme, että vahvuutemme on monipuolinen ja ystävällinen palvelu. Leikkisästi sanottuna olemme apteekista ja lääkäristä seuraavia ihmisten ongelmien ratkaisussa! Kaikki asiat pyrimme ratkaisemaan! Muutama julkisuudessakin tunnettu pari on saanut kihlasormusten kaupanpäälliseksi Eeron laulun. Tarvittaessa esittelemme kauppojen ohessa saamelaiskulttuuria.”
Juttu on julkaistu toukokuun 2021 Kello & Kulta -lehdessä.