Jouni Saarenpää ja Unique Jewels

Kultaseppä Jouni Saarenpää lähti hakemaan oppia Sveitsistä. Nyt korujen inspiraatio tulee Järvi-Suomen luonnosta.

Unique Jewels on Kangasniemellä toimivan kultaseppä Jouni Saarenpään vuonna 2019, kolmen Sveitsissä vietetyn vuoden jälkeen perustama yritys. Mikä tekee yrityksestä Suomen olosuhteissa harvinaisen on se, että siellä tehdään omien uniikkitöiden lisäksi pääsääntöisesti työtä sveitsiläiselle yritykselle.

Palataanpa kuitenkin ajassa hieman taaksepäin. Jouni syntyi Valkealassa 45 vuotta sitten ja varttui aikuiseksi Lahdessa. Uravalinta ei ollut mitenkään selvä, mutta kun opinto-oppaassa tuli kultasepän ammatti vastaan, kirkastui heti ajatus, että tämä se on. Vierailut kelloseppä-sedän verstaalla olivat avanneet käsityön mystiikkaa ja päätös hakea kultaseppäkoulutukseen Koulutuskeskus Salpaukseen syntyi lahtelaiselle helposti.

SUOMAINEN KOULUTUS ANTAA HYVÄN POHJAN

Opiskelu Salpauksessa oli mielekästä, kun Jouni tunsi löytäneensä oman juttunsa.

”Muun opin lisäksi suoritin myös kaivertajan ammattitutkinnon. Valmistumisen jälkeen ajauduin Orimattilan kautta Jyväskylään, josta ostin vanhan yrityksen. Perustin sen tilalle oman ”Qiva Jewellery” kultasepänliikkeen ja verstaan, jossa työskentelin aina vuoteen 2016 saakka, kunnes päätin kokeilla siipiäni muualla.”

Water-sormus

MUUTTO JA UUDET HAASTEET

Jounin silloinen puoliso oli muuttanut Sveitsiin ja myös Jounille syntyi pikkuhiljaa päätös lähteä kokeilemaan onnea Sveitsin työmarkkinoilla.

”Lopetin liiketoimintani Suomessa ja lähdin niin sanotusti tyhjän päälle Luzerniin majailemaan, seuraten avoimia työpaikkoja. Sopivia paikkoja Luzernissa ei tuolloin meinannut löytyä, mutta viimein ilmaantui kiinnostava paikka, jonka haastattelun ja testityön jälkeen sainkin. Siitä alkoi hedelmällinen yhteistyö sveitsiläisen Höllmüller GmbH:n kanssa, joka kolmen Sveitsissä työsuhteessa vietetyn vuoden jälkeen jatkuu edelleen. Nyt tosin Suomesta käsin, oman yritykseni Unique Jewelsin kautta.”

Forest-sormus

Sveitsissä kultasepäksi valmistutaan edelleen pääsääntöisesti oppisopimuksen kautta. Siellä opetus ei ole ihan yhtä laaja-alaista ja monipuolista kuin Suomessa. Esimerkiksi kivenistutus on siellä erillinen ammatti, kuten monesti muualla maailmassa. Tarvittava taito harjaantuu työpaikoilla, joissa Suomeen verrattuna on paljon hierarkisempi tapa toimia. Paikkansa on siis ansaittava näyttämällä, mitä osaa ja mihin pystyy. Suomalainen koulutus antaa tässä hyvän pohjan, joka kestää vertailua. Tosin Jounikin jo taitavana seppänä joutui todistamaan osaamisensa ennen kuin vastuuta annettiin enemmän. Kun vertaa suomalaisia ja sveitsiläisiä kultaseppiä voisi todeta, että taso on pääsääntöisesti molemmilla hyvä. Suomalaisen osaaminen on laajempaa johtuen lähinnä kivenistutuksesta, kun taas Sveitsissä kollegat ovat erikoistuneempia, ja heillä on enemmän tietotaitoa erilaisten ongelmien ratkaisuun. Höllmüllerillä high-end korujen luonti on päivittäistä työtä, jolloin henkilöstön kokemus on kasvanut erilaisista mekanismeista ja teknisistä hienouksista hyvin laajaksi. Työn jäljestä parhaimmat suomalaiset sepät voivat kyllä olla sveitsiläisten rinnalla ylpeitä.

Dragonfly-riipus

OMAA TUOTANTOA

Omassa uniikkituotannossa Jouni pyrkii välttämään trendien vaikutusta.

”En tietoisesti seuraa aktiivisesti alaa ja sen trendejä, vaan haen mieluummin inspiraationi ulkopuolelta, sillä haluan erottautua tavanomaisuudesta. Aiemmin toteutin ideoitani niin, että se saattoi vielä muuttua jonkin verran tehdessäni fyysistä korua. Nykyään kuitenkin pääsääntöisesti suunnittelen korun hyvin valmiiksi ennen fyysisen työn aloitusta. Ideointi syntyy useammin sisäisen kuin ulkoisen ärsykkeen johdosta. Eli itselleni toimii parhaiten hiljainen mietiskely ja korun visualisointi mielessäni. Tosin alkusysäyksen idealle antaa monesti jokin luonnonaihe, tekninen asia tai vaikkapa hieno ornamentti.”

Jouni haluaa suunnitella ja tehdä vielä vaativampia ja näyttäviä koruja, joissa pääsee haastamaan itseään.

”Joitain uniikkisormuksiani on ollut suuren yleisön nähtävänä Vuoden kaunein sormus -kilpailun finalistien joukossa muutamaan otteeseen, myös vuoden 2023 kilpailussa. Muuten työni ovat nähtävissä ja myynnissä yritykseni nettikaupassa.”

Tällä hetkellä Jouni tekee, perustyön ohella sveitsiläiselle kumppanille, lähinnä uniikkitöitä tilauksesta suoraan asiakkaille. Useiden vuosien tähtäimellä suunnitelmiin kuuluu myös mallistojen suunnittelu ja sen myötä myyntiverkoston laajentaminen niin kansainvälisesti kuin Suomessakin.

”Työpiste pysyy kuitenkin todennäköisesti edelleen Järvi-Suomessa, koska täällä luonnon helmassa on hyvä tehdä työtä”, painottaa Jouni haastattelun päätteeksi.

Teksti: Henrik Kihlman Kuvat: Jouni Saarenpää ja Teemu Töyrylä