Antti Rönkkö tekee nimeään kantavia kelloja yksilöllisesti käsityönä.
Kellojen nimet liittyvät antiikin mytologiaan. Antti Rönkkö tuli tunnetuksi kellopiireissä ja osin suuren yleisönkin silmissä vuonna 2012, kun hän myi Nokian silloiselle toimitusjohtajalle Stephen Elopillesuunnittelemansa ja tekemänsä kellon, Steel Labyrinthin. Kellossa oli Rönkön oma koneisto, AR1. Hän on edelleen siitä ylpeä ja vilkaisu luupilla koinestoon antaa siihen katetta. The Steel Labyrinth on edelleen tilattavissa Rönkkö Watchesista. Se ei ole mikään joka pojan kello, sillä hinta on 30 000 plus arvonlisävero. Nimensä mukaisesti The Steel Labyrinthin kellotaulussa on oikea labyrintti. Kello 12:sta johtaa reitti kello 6:teen. Antti Rönkkö sanoo, että labyrintin suunnittelu kellotauluun oli työläs ja haastava urakka.
UUSI MALLI SUUNNITTEILLA
Rönkkö Watches on ollut viime ajat poissa yleisestä kellojulkisuudesta. Steel Labyrinthin oheen on tullut vähitellen kaksi muuta mallia. Uusikin malli on suunnitteilla, mutta Antti Rönkkö ei halua paljastaa aikataulua. Kellojen tekeminen ammatikseen Suomessa ei ole helppoa. Ei varsinkaan jos pyrkii oikeasti laatuun ja omintakeisuuteen. Sen lisäksi pitäisi löytää asiakaskunta ja saada lopputulos myytyä.
”Tiedän, että minun pitäisi tehdä paljon enemmän henkilökohtaista markkinointia ja kulkea messuilla esittelemässä kellojani, mutta toimin toisin. Jos joku haluaa Rönkkö-kellon, hän ottaa yhteyttä ja teemme hänelle juuri mieluisen kellon. Tätä tarkoittaa ’Handmade in finnish silence’.”
Rönkkö kertoo tehneensä muun muassa kellon, jonka kellotauluun tuli ostajan nimikirjaimet ja timantti-istutukset kellokuoren sivukehälle. Rönkkö-kellojen hinnat ilman arvonlisäveroa alkavat 10 000 eurosta. Ostajia Rönkkö luonnehtii pääosin varakkaiksi ja menestyviksi, usein firmansa myyneiksi henkilöiksi, jotka eivät laita viimeisiä rahojaan kelloon. He haluavat kelloiltaan jotain erityistä, jossa on laadun ja käsintehdyn tunne. Rönkkö ei tule joka hississä vastaan.
TARUT JA MYYTIT INNOITTAJINA
Kaikkia Rönkkö Watchin listalla olevien kellojen nimet liittyvät kreikkalaiseen mytologiaan.
”Olen aina ollut kiinnostunut taruista ja myyteistä, Luin jo nuorena Tarun sormusten herrasta. Kreikkalainen tarusto viehättää minua erityisesti, sillä siinä sankarit ja jumalat ovat sekä hyviä että pahoja, kuten meillä ihmisilläkin on tapana olla.”
Rönkkö muistuttaa, että iso osa länsimaista kulttuuria, sivistystä ja tiedettä on peräisin Kreikasta. Kuuluisan labyrintin suunnitteli Daidalos, joka on käsityön ja arkkitehtuurin mestari kreikkalaisessa tarustossa. Rönkön tuorein kellomalli (2018) on nimetty Daidalokseksi (englanniksi Daedalus). Labyrintissa asui tarun mukaan Minotaurus. Rönköllä on myös kello, joka kantaa häränpäisen taruhahmon nimeä (englanniksi Minotaur). Kellossa kuutoimintoa esitetään kiekolla, jossa on kuvattu härän pää, joka näyttää siltä, että sen voi tulkita myös käsiään ylhäällä pitäväksi mieshahmoksi, Theseukseksi, joka lopulta kukistaa Minotauruksen. Daidaloksella oli poika Ikaros, joka lensi siivillään liian lähelle aurinkoa, joka sulatti vahan, jolla hän oli kiinnittänyt sulat käsiinsä. Rönkön Icarus-kellon kuukuviossa on Ikaros-hahmo. Kello näyttää kuunvaiheet sekä eteläisellä että pohjoisella pallonpuoliskolla. Minotaur , Icarus ja Daelaus -kelloissa ei ole Rönkön oma käsivetoista koneistoa, vaan ne pohjautuvat kustomoituun Soprodin koneistoon. Parhaillaan työn alla olevan uuden mallin nimi sijoittuu sekin kreikkalaiseen mytologiaan, mutta ei välttämättä suoraan Daidalokseen, kuten edellinen malli.
Teksti ja kuvat: Olli Seppälä ja Rönkkö Watches.
Lue koko juttu juuri ilmestyneestä Kello & Kulta -lehdestä!