Satojen kutsuvieraiden juhlatilaisuutta ei vuonna 2020 koronan takia järjestetä, eikä Linnan saleihin kokoonnu toinen toistaan komeampia pareja kahisevissa iltapuvuissaan. Tavallisille tv-katsojille joulukuun alku saattaakin olla aika tympeä. Miljoonayleisö joutuu pärjäämään ilman itsenäisyyspäivän illan pukuloiston seuraamista!
Kuten muillekin, on Linnan juhliin tilaustöitä tekeville koru- ja muotisuunnittelijoille tämä vuosi ja jylläävä koronapandemia aiheuttanut isoja muutoksia. Kello & Kulta -lehti haluaa nostaa taitavia tekijöitä esiin. Poikkeuksellisina aikoina he ansaitsevat työlleen huomiota ja yleisö tarvitsee kauneutta pimenevässä talvessa!
Kutsuimme kolme muotisuunnittelijaa ja kolme korumuotoilijaa esittelemään oman juhlavan kokonaisuutensa. Mukaan ”varjojuhliin” lähtivät muotisuunnittelijat Teemu Muurimäki, Katri Niskanen ja Anne Mari Pahkala. Korumuotoilijoista mukana ovat kultaseppä, muotoilijat Eero Hintsanen (Chao & Eero), Jussi Louesalmi (Au3 Kultasepät) ja Johanna Väänänen & Jari Tynkkynen (Kultasepänateljee Nagual).
Näyteikkunanäyttely joulukuussa
Kello & Kulta -lehti järjestää näyteikkunanäyttelyn 1.-13.12.2020, jolloin Helsingin katukuvasta löytää jokaisen suunnittelijaparin toteuttaman kokonaisuuden. Osa asuista on jo aiempina vuosina ollut Linnassa, mutta ansaitsevat uutta näkyvyyttä. Osa on täysin uusia luomuksia. Puvut ja korut ovat esillä kolmessa osoitteessa Helsingissä:
Kultaseppämestari Eero Hintsasen ja muotisuunnittelija Anne-Mari Pahkalan kokonaisuus on esillä Anne-Mari Pahkalan Showroomin näyteikkunassa, osoitteessa Liisankatu 17.
Kultaseppä, muotoilija Jussi Louesalmen ja vaatesuunnittelija Katri Niskasen kokonaisuus on esillä Au3 Kultaseppien koruliikkeessä, osoitteessa Unioninkatu 27.
Kultasepänateljee Nagualin, eli Johanna Väänäsen & Jari Tynkkysen sekä muotisuunnittelija Teemu Muurimäen kokonaisuus on esillä kangasliike Villisilkissä, osoitteessa Yrjönkatu 12.
Näyteikkunat valittiin näyttelypaikaksi, jotta jokaisella meistä on mahdollisuus käydä ihastelemassa pukuja ja koruja helposti. Ne ovat hyvin nähtävillä myös liikkeiden aukioloajan ulkopuolella ja toisaalta niitä voi ihailla turvallisesti ulkoa katsoen, huolimatta mahdollisista koronan aiheuttamista kokoontumisrajoituksista. Samalla nostamme myös kivijalkaliikkeitä esiin, ja sisäänkin voi näihin liikkeisiin astua!
Päivä- tai iltakävely kantakaupungissa voi kulkea nyt näyteikkunanäyttelyn luomaa reittiä Yrjönkadulta alkaen Unioninkadun kautta Liisankadulle, tai toisinpäin. Matkan varrella voi napata kupposen lämmintä juotavaa ja jatkaa matkaa pimenevässä talvi-illassa tunnelmallisia jouluvaloja ihaillen. Tutustu suunnittelijoihin alla:
KULTASEPPÄMESTARI EERO HINTSANEN
Eero Hintsasella on yli 20 vuoden mittainen ura korujen parissa. Oman vahvan tunnistettavan tyylin omaava Hintsanen valmistaa uniikkien töiden ja tilaustöiden lisäksi mallistoja Chao & Eero brändin alla. Linnan juhliin Hintsanen on tehnyt koruja laajemmin viimeiset 3-4 vuotta.
Hintsanen kertoo, että hänen tyylinsä keskiössä on synkkä suomalaisuus, joka koruissa ja niiden kantajissa näkyy vahvuutena ja itsevarmuutena. Eerolle on ensisijaisen tärkeää, että yhteistyötä tekevien suunnittelijoiden kemiat sekä tapa työskennellä ovat samankaltaiset.
”Itse teen yhteistyöprojekteissakin itsenäistä työtä väljillä rajauksilla niin, että jää tilaa kokeilla ja luoda jotain aina pikkuisen parempaa ja mielenkiintoisempaa. Luonnollisesti korun ja vaatteen tulee toimia kokonaisuutena, joka on enemmän kuin osiensa summa.”
Anne-Mari Pahkalan suunnittelemaan Sofia Vikmanin iltapukuun oli tarkoitus yhdistää korut, jotka toimivat yksinkertaiselle ja linjakkaalle asulle pisteenä iin päällä.
”Tunsin Anne-Marin hyvin, joten parin hahmomallin kautta pääsimme nopeasti yhteisymmärrykseen miltä kokonaisuus tulisi näyttämään. Yksityiskohtia hiottiin sovitusten avulla kohdilleen monta kertaa. Poikkeuksena moneen muuhun linnan juhlien kokonaisuuteen verrattuna oli se, että kansanedustajana Sofian asua alettiin suunnitella jo ennen kesää.”
MUOTISUUNNITTELIJA ANNE-MARI PAHKALA
Anne-Mari Pahkalalla on vuosien kokemus ylellisten uniikkiasujen suunnittelijana. Pahkala on suunnitellut Linnan juhliin lukuisia asuja vuodesta 2008 alkaen. Pahkalan mukaan tilauksia tulee paljon vaikuttajahenkilöiltä, yritysjohtajilta sekä laatua ja suomalaista muotia rakastavilta henkilöiltä.
Pahkala inspiroituu laadukkaista materiaaleista.
”Mittatilaustöissä itse asiakas, huippulaadukkaiden materiaalien lisäksi, on uniikkiasujen tärkein lähtökohta.”
On hienoa, kun onnellinen asiakas lähtee studiolta upean asun kanssa. Huippuhetkeksi Pahkala lukee myös oman showroomin avaamisen Liisankadulle, Helsingin Kruununhakaan, syyskuussa 2020.
Anne-Mari on suunnitellut kansanedustaja Sofia Vikmanille yhteensä 8 uniikkia ilta-asua, tämä asukokonaisuus oli niistä kuudes.
Kun muotisuunnittelija tekee yhteistyötä korumuotoilijan kanssa, on Pahkalan mielestä molempien oman tyylin ja kädenjäljen tuettava toisiaan.
”Asun ja korujen on molempien annettava tilaa toisilleen.”
Pahkala arvostaa Hintsasen näkemystä korumuotoilijana.
”Arvostan Eeron taiteellista näkemystä sekä rohkeaa, valtavirrasta poikkeavaa muotokieltä ja lähestymistapaa”.
Sofia Vikmanille tehty asukokonaisuus on nähtävillä Liisankadulla Studio & Showroom Anne-Mari Pahkalan omassa näyteikkunassa 1.-13.12. Showroomilta voi myös hankkia omakseen Anne-Mari Pahkalan ja Eero Hintsasen yhteistä SULA kulta- ja hopeakorumallistoa.
Katso Kello & Kulta – lehden aukema suunnittelijoiden työstä.
KULTASEPÄNATELJEE NAGUAL
Vuonna 2000 perustetun tamperelaisen Kultasepänateljee Nagualin korumuotoilija, kulta- ja hopeaseppä Jari Tynkkysen sekä korumuotoilija, kultaseppä Johanna Väänäsen huippuhetkiä ovat asiakaskohtaamiset sekä vaativat ja koskettavatkin koruprojektit. Jari saa moniin koruihin inspiraation luonnosta. Muodot ovat tärkeässä roolissa.
”Esineen muodon tulee olla vahva ja ilmaisuvoimainen, vasta sen jälkeen tulee materiaalivalinnat, pinnan erilaiset struktuurit tai mahdolliset kivet ja niiden sijoittelu.”
Nyt esittelyssä oleva koru sai alkunsa turvallisuus- ja eläinsuojelutehtävissä toimineen Toni Lahtisen työstä. Toni perusti Team Rokka -nimisen yhdistyksen, joka toimi mm. Tansaniassa paikallisten viranomaisten apuna paljastaen norsujen salametsästäjiä ja norsunluun salakuljettajia käyttäen apuna Rokka-koiraa. Vaikuttava työ palkittiin mm. kutsuna Linnan juhliin vuonna 2016. Näyttävää korua kantoi Tonin puoliso Maija Hietanen, Tonille valmistettiin samalla Rokka-aiheiset kalvosinnapit.
”Saatuaan kutsun linnan juhliin, muotisuunnittelija Teemu Muurimäeltä tilattiin upea puku ja meiltä korut. Päädyimme ajatukseen valmistaa kaulakoru, joka kertoo jotain oleellista heidän tarinastaan. Samalla näyttävä koru toimisi keskustelun avaajana juhlissa. Inspiraation lähteenä oli kuuluisa Satao-elefantti, joka oli kuollut salametsästäjän luoteihin muutama vuosi aiemmin. Päätimme toteuttaa korun ikivanhalla, haastavalla pakotustekniikalla. Aikataulu oli niin tiukka, että korun oli valmistuttava kerralla, virheisiin ei ollut varaa.”
Kun itsenäisyyspäivän ilta koitti, oli Nagualilla vielä sormensa pelissä. He olivat toteuttaneet sormukset Tonille Maijan kosintaa varten.
MUOTISUUNNITTELIJA TEEMU MUURIMÄKI
Teemu Muurimäellä on pitkä ja monipuolinen ura kansainvälisenä muotisuunnittelijana. Työuraan on mahtunut suunnittelijan työtä hääpukuvalmistaja Cymeblinellä Pariisissa, italialaisilla muotitaloilla Dolce&Gabbana, Bottega Veneta ja Armani Milanossa sekä Bianca Spenderillä Sydneyssä. Kotimaassa Muurimäki tunnetaan mm. suunnittelijan työstä Marimekolla ja Turon pääsuunnittelijana. Muurimäellä on myös oma miestenvaatemerkki Formal Friday. Muurimäki on toteuttanut upeita iltapukuja linnan juhlien kutsuvieraille jo vuodesta 2001. Uransa aikana hän on puvustanut myös artisteja, musiikkiteatteria ja nykytanssia. Vuosien varrella hän on suunnitellut myös mm. korumalliston Aarikalle. Uran aikana on kertynyt varmasti monta mahtavaa huippuhetkeä.
”Yksi ikimuistoisimmista on Jaana Pelkonen juontamassa Eurovision laulukilpailuja suunnittelemissani puvuissa”, Teemu kertoo.
Suunnittelijan työ lähtee asiakkaan kohtaamisesta. Teemulle suunnittelu on kuin muotokuvan maalaus: mitä ihminen haluaa puvullaan ja koruillaan kertoa ja minkälaisen kuvan haluaa itsestään antaa.
”Inspiroidun aina asiakkaasta, jonka haastattelusta lähden liikkeelle. Keskustelen kangasvaihtoehdoista, väreistä ja tyylistä, jonka pohjalta ideoin ja piirrän tai muotoilen pukuluonnokset. Luonnoksista valitaan suunnitelma, jota lähdetään toteuttamaan ompelijan kanssa.”
Yhteistyö korumuotoilijan kanssa voi toteutua monella tapaa. Nagualin kanssa yhteistyö sujuu.
”Olen suunnitellut pukuja korun lähtökohdista, ja tilannut korusuunnittelun jo suunniteltuun pukuun. Hedelmällistä on myös toteuttaa suunnittelua samanaikaisesti, oleellista on hyvä kommunikointi ja innostus yhdessä tekemisestä.”
Maijan puvun lähtökohtana oli, että Maijan ja Tonin eli Team Rokan työ näkyisi puvussa.
”Kangasta valitessa pukuun valikoitui rohkea kuosi, jossa oli afrikkalaiseen kulttuuriin viittaavaa värikkyyttä ja muotokieltä. Samalla sen tarkoitus oli myös kunnioittaa tyylikkäästi Suomen itsenäisyyttä elegantilla olemuksellaan ja pukea siroa ja kaunista Maijaa. Ompelija Sari Hörkkö toteutti taitavasti aplikoinnin kapeaolkaimisen korsettipuvun miehustaan”, Teemu kuvailee.
Upea kokonaisuus on esillä kangasliike Villisilkin näyteikkunassa Yrjönkadulla, Helsingissä 1.-13.12.
Katso Kello & Kulta – lehden aukema suunnittelijoiden työstä.
KULTASEPPÄ, MUOTOILIJA JUSSI LOUESALMI
Kultaseppä, muotoilija Jussi Louesalmella on lähes 20 vuoden kokemus uniikki- ja mallistokorujen suunnittelijana. Hän toimii pääsuunnittelijana yrityksessään Au3 Kultasepät, jonka hän perusti yhdessä Tero Hannosen kanssa Helsinkiin vuonna 2003. Uralle mahtuu useita tilaustöitä, uniikkeja koruja sekä korumallistoja. Tähän mennessä merkittävin työ on Keto. Se valittiin Vuoden kaunein sormus -kilpailun voittajaksi 2017.
”Keto-korulla ja sen ympärille suunnittelemallani korumallistolla on ollut suurin ja positiivisin vaikutus uraani. Se on mahdollistanut myös monia muita asioita.”
Jussi inspiroituu mm. taiteesta, luonnosta, luonnon muovaamista asioista sekä ympärillä näkemästään ja kokemastaan. Myös materiaalit inspiroivat.
”Ajattelen muotoiluprosessia leikkinä, jossa yksi asia johtaa toiseen ja prosessi voi olla jo itsessään inspiroiva ja eteenpäin vievä. Hahmottelen ajatuksia paperille mahdollisimman yksinkertaisesti käsin piirtämällä. Sen jälkeen teen joko käsin protomallin, jonkunlaisen mittapiirustuksen tai 3D mallinnuksen.”
Linnan juhliin Jussi on tehnyt yksittäisiä koruja. Katri Niskasen iltapukua ja varjojuhlia varten Jussi toteuttaa uuden korun.
”Tärkeintä on huomioida kokonaisuus. Muodot ikään kuin muodostavat dialogin ja osat täydentävät toisiaan. Parhaimmillaan asioiden välille syntyy kiinnostava jännite. Katri Niskasen suunnittelemassa iltapuvussa inspiroiduin sen hienosta väristä ja sen syvään uurretusta pääntiestä. Asu itsessään on kauniin veistoksellinen ja haluan antaa sen vahvuuksille tilaa.”
”Päädyin kokeilujen kautta suunnittelemaan kaulakorun, joka ei laskeudukaan alas, vaikka pääntie houkutteli niin ensin tekemään. Korun selkeä ja pyöreä muoto on ikäänkuin piste ii:n päälle. Kaulakorun materiaaleina ovat värikkäät safiirit ja keltakulta. Kivien väreissä ja sommitelmassa on meren henkeä.”
Uuden tehtävän edessä voi joskus tuntua haasteelliselta; miten ylittää aiemmat työnsä ja tehdä jokaisella kerralla jotain parempaa?
”Siinä piilee myös korumuotoilijan ja kultasepän työn hienous. Et ole koskaan valmis, vaan aina voi oppia lisää ja tulla paremmaksi.”
VAATESUUNNITTELIJA KATRI NISKANEN
Vaatesuunnittelija Katri Niskanen on tehnyt hää- ja juhlapukuja vuodesta 2005 ja perusti vuonna 2010 KATRI NISKANEN naistenvaatemalliston. Niskanen inspiroituu kuvataiteesta, ihmisistä, katumuodista ja luonnosta.
”Ammennan ideoita ylipäänsä kaikesta kokemastani. En erityisesti etsi inspiraatiota vaan havainnoin jatkuvasti ympäristöä.”
Katrille valmiin mittatilausluomuksen näkeminen asiakkaan päällä on yksi hienoista hetkistä.
”Sydämessäni läikähtää aina, kun näen kadulla vastaantulijalla oman mallistoni vaatteen.”
Katri suunnitteli ensimmäisen iltapuvun linnan juhliin vuonna 2009, samana vuonna, jolloin hän voitti Muodin huipulla -kilpailun. Sen jälkeen Katri on suunnitellut itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin useita pukuja vuosittain.
Katrin mielestä täydellisin lopputulos korun kannalta syntyy, kun koru on tiedossa ennen puvun suunnittelua, silloin vaate tukee korua.
”Kun teen yhteistyötä korusuunnittelijoiden kanssa, on inspiroivaa saada nähdä korusuunnittelijan töitä ja tutustua hänen muotokieleensä, ennen puvun piirtämistä. Tällöin korulle syntyy erityinen rooli kokonaisuudessa ja luonteva linkki vaatteeseen. Jos asu on valmismallistoni puku, otan huomioon kokonaisuuden aina koruja valittaessa. Koru viimeistelee ja kruunaa asun. Kun valittuun asuun etsitään koruja, valitaan koru korostamaan jotakin: kiinnostavia yksityiskohtia, juhlavuutta, dramaattisuutta tai lisää näyttävyyttä. Tykkään jättää suunnittelemani asut pelkistetyiksi ja selkeiksi, jolloin tilaa jää koruille ja muille asusteille, kantajan oman tyylin ja tilaisuuden mukaan.”
Katrin puvut ovat usein veistoksellisia ja kiehtovia, materiaalia myöten.
”Rakastan pehmeitä linjoja, pyrin leikkauksilla orgaaniseen muotoon, mikä toteutuu tämän Tulip -klassikkomekkoni leikkauksessa. Halusin toteuttaa puvun, missä olisi mahdollisimman vähän saumoja. Olen muotoillut tämän vaatteen yhdestä kappaleesta, kuunnellen kankaan luonnetta ja ikään kuin vuoropuhellen hakenut oikeaa muotoa. Lopputulos on hyvin pelkistetty, mutta prosessi ennen vaatteen muodon kaavaksi saattamista on aina täynnä monia haasteita, prototyyppejä ja testailua, ennen lopullisen vapaan ja pakottoman muodon toteutumista.”
Kaunis kokonaisuus on esillä Au3 Kultasepät koruliikkeen näyteikkunassa Unioninkatu 27, Helsinki, 1.-13.12.2020.
Katso Kello & Kulta – lehden aukema suunnittelijoiden työstä.