Kun kivet vievät mennessään

Kellomuseon museomestari Rami Laitinen lähti jalokiviopin tielle.

Kukapa ei lumoutuisi jalokivien kauneudesta ja loistosta. Ne ovat monen tarinan, laulun tai elokuvan aiheena, ne herättävät tunteita ja niiden ympärille on muodostunut uskomuksia ja mystiikkaa.
Gemmologia eli jalokivioppi on jalokiviä käsittelevä tieteenala. Minua ovat jalokivet kiehtoneet jo pitkään ja olen halunnut oppia tunnistamaan niitä paitsi omaksi ilokseni, ennen kaikkea työni puitteissa.

TARVE ASIANTUNTIJUUDELLE

Itselleni viimeinen askel kohti gemmologian opintoja oli työnantajani, Suomen Kellomuseon uusi visio, jossa Kellomuseo olisi kellojen ja ajanmittaamisen lisäksi myös kulta- ja hopeaseppien sekä korukulttuurin oma museo. Tämä vaatii asiantuntijuutta myös jalo- ja korukivien osalta. Museon tulee voida tarjota asiakkaille palveluita esimerkiksi esinetunnistusten muodossa. Kun mahdollisuus opintoihin aukesi, olin heti valmis.

TIEDON HALTUUNOTTO

Opintojen alussa uuden sisäistettävän tiedon valtava määrä hieman hirvitti. Mutta kun käsitteet, alan sanasto, käytettävät työkalut ja tietysti tutkittavat kivet tulivat tutummiksi, oli opinnoissa eteneminen huomattavaa ja palkitsevaa.

Peruskurssi on teoriapainotteinen. Diplomikurssilla harjoitellaan kivien tunnistamista enemmän käytännössä. Kurssit sisältävät luentoja, teorian kotitehtäviä sekä kotona tutkittavia kivinäytteitä. Kuinka mielenkiintoista onkaan kohdata uusi kivi ja avata sen salaisuuksia vaihe kerrallaan.

Kuvassa rutiilikvartsi.

Opiskelujen aikana tuli jopa yllätyksenä, kuinka paljon tietoa voi yhdestä pienestä kivestä saada gemmologisilla tutkimusmenetelmillä joita en tiennyt olevan olemassakaan. Polariskooppi, refraktometri, spektroskooppi. Siinä muutama jalokivilaboratorioon kuuluva laite. Luuppi kulkee helposti mukana taskussa. Mikroskoopilla pääsee näkemään aivan uuden maailman jalokiven sisällä. Joskus kiveä tutkiessa vain pysähtyy ihailemaan maisemaa, jota paljaalla silmällä sormukseen istutetussa kivessä ei voi nähdä. Odotan innolla, että pääsen toteuttamaan kaikkea oppimaani käytännön työssä.

Gemmologian koulutusta järjestää Suomen Gemmologinen Seura ry. Opinnot sisältävät peruskurssin sekä diplomikurssin. Diplomikurssille osallistuminen edellyttää peruskurssin hyväksyttyä suorittamista. Yhteensä opinnot kestävät kaksi vuotta.

Lisätietoa:
www.gemmoseura.fi
info@gemmoseura.fi


Teksti ja kuva: Rami Laitinen